De zomer lonkt. Binnenkort mag ik weer stilvallen, wandelen en de stilte horen. Elke vakantie neem ik extra tijd om te schrijven, mijn moment van zelfzorg. Zeker nu wil ik die hectische maanden van me afschudden. Dit weekend mocht ik de zomer al proeven en vluchtte ik samen met mijn kinderen naar een park.

Opnieuw voel ik hoe mijn schrijven mij rust geeft. Niet alleen hier, onder de bomen aan de rand van een speeltuin. Niet alleen vandaag, aan de vooravond van mijn vaccinatie. Ook als ik aan het werk ben als docente, neem ik af en toe de tijd om te schrijven.

Schrijven als reflectie

Schrijfmomenten zijn voor mij rustpunten. Een gestolen moment op het werk, of tijdens de treinrit naar huis. Het zijn momenten van zelfzorg, stilstaan bij mezelf en wat ik nodig heb:

Ik schrijf de negativiteit weg na een gesprek met collega’s die te lang doordrammen over een verleden waar ik liever van weg blijf.

Ik schrijf over de idealen van jongeren die geloven dat ze de wereld gaan veranderen. Ze hebben gelijk, dat wist ik twintig jaar geleden ook.

En ik schreef toen één van mijn studenten haar bachelorproef had verdedigd. Het had de kers op de taart van haar opleiding moeten zijn. Haar laatste stap op weg naar echt sociaal werker zijn. Ik wou haar uitwuiven, haar aanraken. Ik zat alleen thuis, zij ook. Al maanden.

Schrijven tegen stress

De kracht van schrijven gaat verder dan het persoonlijke leven, het maakt me ook professioneel sterker. Schrijven is voor mij een mooie manier om stress te voorkomen. Het houdt me wakker, herinnert me aan de reden waarom ik voor mijn beroep koos. En het helpt me om de kwaliteit te blijven bieden die ik wil bieden. Ook als mijn plannen doorkruist worden door woorden als Corona, schakelen en vaccinatiestrategie. Ook dan, zeker dan, geeft schrijven me kracht.

Schrijven en zelfzorg in jouw team

We werken allemaal in een periode waarin er veel van ons wordt verwacht. Al een jaar lang zijn we meesters in omdenken en staan we voor de grootste uitdagingen. Dat kan voor stress en spanningen zorgen op de werkvloer. Maar de pandemie bracht niet alleen persoonlijke stress. De maanden verplicht thuiswerken en het gebrek aan sociale contacten, zetten ook de relaties in het team onder druk.

Voor elk team dat het voorbije jaar in het oog van de storm stond, ontwikkelde ik een workshop op maat: Schrijfkracht.

Gun jouw team dat moment van stilstaan. Vertel me jullie verhaal en ik ontwikkel een schrijfmoment op maat.