Hoe kan je een writers block genezen?

Ik hou van spelen met woorden, mijn fantasie volgen en een nieuwe wereld creëren. Vanuit mijn verlangen om nog beter te gaan schrijven, volgde ik in het verleden al een aantal workshops of lessen creatief schrijven. Gaandeweg ondervond ik dat die vaak het omgekeerde effect hadden, ze beknotten mijn creativiteit en maakten mijn teksten dof. Voor ik het wist, liep ik tegen een writers block aan. Gelukkig ontdekte ik hoe je die kan genezen.

Ik volgde tijdens workshops te vaak krampachtig de tips en richtlijnen die ik kreeg waardoor ik mijn eigen schrijfflow niet meer durfde te volgen. Om te bewijzen dat ik daar echt op mijn plaats zat, was ik vastbesloten om met iets origineels af te komen. Zozeer wilde ik indruk maken, dat het resultaat slechts een flauwe afspiegeling werd van wat ik voor ogen had, van wat ik in me had.

Mijn eigen schrijven en creativiteit kregen een nieuw leven na het lezen van het boek Schrijven vanuit je hart, waarin Natalie Goldberg aanraadt om vooral niet naar regels of verwachtingen te luisteren. Dat deed ik en zo kwam ik dichter bij mezelf én overwon ik mijn creatieve faalangst. Het boek werd het begin van Schrijven naar je-zelf

Als ik nu schrijf, denk ik in eerste instantie niet aan wat goed klinkt of origineel is. Ik volg gewoon mijn pen. Mijn beste teksten ontstaan dankzij die vrijheid van het witte blad, waar alles kan en niets moet. De ideeën die ik daar bedenk, neem ik in een tweede schrijfronde vast. Dan herschrijf ik, zoek ik de juiste plek voor elk woord en herinner ik mezelf aan de regels van de Nederlandse taal. En ja, soms blijft er al eens een foutje staan.

Als je krampachtig probeert om creatief en origineel te zijn, dan krijg je vaak het omgekeerde effect. Dus schrijf vrij en ongedwongen. Zo zal je zelf ook verrast worden door je eigen geniale vondsten.