Hier en daar lees ik iets over een bijzondere “verjaardag”. Een verjaardag die op het eerste zicht geen feestje waard is. Of toch wel? Ik heb het toch maar gedaan, denk ik dan, die lockdown, thuiswerken met twee kinderen in huis, wegblijven uit winkels, zelf gezond gaan koken…

Het voorbije jaar was voor mij vooral een jaar van intens schrijven en nieuwe stappen zetten. Toen ik jaren geleden voorzichtig begon met dagelijks te schrijven, kon ik niet vermoeden welke impact dat op mijn leven zou hebben. Dankzij mijn dagboek werd ik me bewust van wat ik nodig had, kon ik de essentie weer vinden in een eindeloze stroom van verwachtingen en gedachten. Het hielp me om bewuste keuzes te maken, wat mij ook het voorbije jaar sterker maakte.

Sluipt het schrijven binnen in elk aspect van mijn leven? Of is het omgekeerd? Ik benoem gewoon wat voor mij waardevol is en laat los wat anderen van me verwachten. En ik voel de effecten in kleine en grootse dingen:

Invloed van schrijven op mijn leven

✔️ Ik knutsel met mijn kindjes in plaats van snel nog iets “nuttigs” te doen.

✔️ Ik geef enkel geld uit aan wat ik waardevol vind. Zo kom ik rond met een kleiner budget en hou ik tijd over om te schrijven.

✔️ Ik heb elke dag kleurrijke bloemen in huis. Waarom deed ik dat vroeger nooit?

✔️ Ik durfde te luisteren naar de feedback van een uitgever en ontdekte zo een hele nieuwe kant van mijn eigen verhaal.

✔️ Ik gaf woorden aan mijn angsten en kon zo opnieuw beginnen met iemand die me graag ziet.

✔️ Ik zorg beter voor mezelf waardoor ik ook de moeder kan zijn die ik wil zijn.

Kracht van schrijven in workshops

Ook in de workshops die ik geef, zie ik die effecten. Deelnemers geven woorden aan dromen en plannen. Sommigen hakken ter plekke een belangrijke knoop door of geven een plaats aan verborgen verdriet.

De kracht van schrijven zit dus in kleine hoekjes, vaak daar waar je het niet verwacht. Wil jij die kracht bij jezelf ontdekken? Schrijf je dan hier in voor een workshop Schrijven naar je-zelf.